Annonse
Forskere undersøkte søvn og sykdom hos personer på 50, 60 og 70 år.

Sover du mindre enn fem timer hver natt? Da har du høyere risiko for flere kroniske sykdommer

Forskere har sammenlignet middelaldrende og eldre mennesker som sov kort og lenge.

Publisert

Mindre enn fem timers søvn kobles til blant annet hjertesykdommer, kreft og diabetes i en ny studie. Forskningen er gjort av britiske og franske forskere og er publisert i tidsskriftet PLOS Medicine.

University College London har oppsummert funnene i en pressemelding.

Forskerne undersøkte sammenhengen mellom søvn og det å ha mer enn én kronisk sykdom. I studien undersøkte forskerne 7.000 menn og kvinner på 50 pluss.

De brukte tall fra en tidligere undersøkelse. Der fikk greie på blant annet hvor lenge de sov og om de hadde to eller flere kroniske sykdommer.

De fleste sov i omtrent syv timer

Av alle som hadde besvart undersøkelsene, plukket forskerne ut 7.700 kvinner og menn som ikke hadde kroniske sykdommer ved fylte 50.

Forskerne undersøkte de samme deltakerne gjennom 25 år. De sjekket om pasientene hadde kroniske sykdommer når de hadde blitt 60 og 70 år.

I den opprinnelige undersøkelsen hadde deltakerne selv rapportert hvor mye de sov seks ganger mellom 1985 og 2016.

Omtrent 7 prosent av 50-åringene hadde rapportert om fem timer søvn eller mindre, nesten 33 prosent om seks timer, 45 prosent om syv timer og 14 prosent om åtte timer. Noen ganske få sov også i mer enn ni timer.

Større risiko for kroniske sykdommer og død

Forskerne fant en sammenheng mellom risikoen for å få flere kroniske sykdommer hos deltakerne som sov fem timer eller mindre da de var 50.

Sammenlignet med deltakerne som sov i syv timer, hadde de som sov i fem timer mellom 30 og 40 prosent høyere risiko for å få minst to kroniske sykdommer.

Deltakerne som sov i fem timer eller mindre, hadde dessuten en høyere risiko for å dø i løpet av de neste 25 årene.

Resultatene tyder også på at risikoen for flere kroniske sykdommer samtidig øker om man sover i mer enn ni timer som 60- eller 70-åring, men de fant ikke den sammenhengen for 50-åringene.

Endrer seg gjennom livet

Etter hvert som folk blir eldre, endrer søvnvanene seg, forklarer forsker Severine Sabia i pressemeldingen.

– Likevel er det anbefalt å sove i mellom syv og åtte timer hver natt. Søvnmengder over og under dette har tidligere blitt forbundet med kroniske sykdommer.

Kanskje prøver du å gjøre alt etter boka og oppholder deg i sengen i syv-åtte timer, men sliter med å sove så lenge.

I 2020 skrev forskning.no om at nettbasert terapi var løsningen for noen. Andre blir hjulpet av vektdyner, skrev vi tidligere i oktober.

Blodtrykk, hjertesykdom, diabetes og fedme

Forskning.no har skrevet mye tidligere om sammenhengen mellom lite søvn og ulike kroniske sykdommer. Søvnløshet er ikke bra for blodtrykket, skrev vi i 2015.

I 2017 skrev vi om en annen studie. Da hadde forskere funnet en sammenheng mellom søvnløshet, slag og hjertesykdom.

Mange syns det er vanskelig å få tid til å sove nok i uka. Kanskje fordi du trenger litt tid for deg selv som vi skrev om i 2021?

Det hjelper imidlertid ikke å kompensere ved å sove noen timer ekstra i helgene, viste en studie i 2019. Skippertakssøvn kan visstnok gjøre vondt verre.

I 2020 skrev vi om at det også er en fordel med stabil døgnrytme.

Referanse:

Sabia, Severine., Dugravot, Aline., Léger, Damien., Hassen, Céline Ben., Kivimaki, Mika og Singh-Manoux, Archana. (2022). Association of sleep duration at age 50, 60, and 70 years with risk of multimorbidity in the UK: 25-year follow-up of the Whitehall II cohort study. PLOS Medicine.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS